Jeg elsker å lage opp store porsjoner med mat som kan fryses ned, for da er det så enkelt å ta opp ved en senere anledning! Dessuten er det veldig kjekt dersom man har grønnsaker eller andre ting som burde brukes opp før det blir dårlig. Denne gangen hadde jeg et delt Hokkaido gresskar som jeg måtte få brukt opp, så da forsøkte jeg meg på en tomatsaus med blant annet hokkaido oppi. Det ble overraskende godt! Men det kan selvfølgelig sløyfes eller erstattes dersom man ikke har, eller av en eller annen grunn ikke ønsker å bruke hokkaido. Før jeg la om til en ketogen livsstil hadde jeg alltid oppi litt sukker når jeg laget tomatsaus, men det er jo ikke lenger et alternativ. Når jeg laget tomatsausen denne gangen hadde jeg ikke fått alternativ søtning i hus, så neste gang skal jeg ha oppi en dæsj Finesse bakesukker (eller annen alternativ søtning) for ekstra sødme. Ellers er denne tomatsausen perfekt i kjøttsaus (spagetti til resten av familien), i lavkarbo lasagne og som pizzasaus!
Ingredienser
Gir ca. 8 kg ferdig tomatsaus
- 750g ferdig renset hokkaido
- 500g gulrot
- 450g løk
- 200g paprika
- 230g stangselleri
- 370g squash
- 25g hvitløk
- 2l kjøttbuljong (2l vann + 6 buljongterninger)
- 6 kg hakka tomater (hermetiske)
- 360g tomatpure
- 1,5 dl olivenolje
- 18g basilikum
- 5g paprikapulver
- salt og pepper
- Finesse bakesukker eller annen søtning (jeg har ikke hatt det i denne gangen, men skal bruke det neste gang jeg lager)
- 50g smør til steking
Fremgangsmåte
- Finn frem alle ingrediensene. Vask, skrell og gjør klar alle grønnsakene. Kutt store ting i passende biter.
- For å kutte grønnsakene i små biter bruker jeg en foodprosessor med rivjern eller lignende tilbehør som gir små biter. Dette sparer deg for masse tid. Kutt alle grønnsakene, og sett det til sides.
- Koko opp 2l vann sammen med 6 kjøttbuljongterninger. Sett til sides.
- Finn frem en stor kjele, eller to mindre, og ha oppi en god klatt med smør. Grønnsakene skal nå stekes til de er møre og blanke. Det kan være lurt steke litt og litt av gangen. Ha på litt salt og pepper.
- Når alle grønnsakene er ferdig stekt heller du først over tomatpureen og blander godt. Deretter tar du i den ferdige kjøttbuljongen, samt de hakkede tomatene.
- La det hele koke opp, og la det småputre på lav varme i 2-3 timer, eller til du syns det har redusert seg tilstrekkelig.
- Avslutt med å ha i olivenolje, finhakket fersk basilikum, krydder og søtning. Smak til og juster med mer krydder etter eget ønske.
- Hvis du ønsker en jevnere saus uten for mye klumper, så kan du bruke stavmikser til du oppnår ønsket konsistens.
- Fordel tomatsausen i egnede beholdere, og la det avkjøle seg litt før du putter det i fryseren.
Tips
Denne oppskriften kan varieres og tilpasses akkurat etter eget ønske, så her er det bare å bruke fantasien. Oppskriften gir deg en idè om hva du kan ha i, og hva næringsinnholdet er for 100g ferdig saus.