lipødem

Jeg har lipødem!

Ja, du leste riktig. Jeg har en sykdom som heter lipødem, og det er en kronisk sykdom som kjennetegnes av en uvanlig og ofte smertefull opphopning av fettceller på kroppen. Lipødemfett klarer man ikke slanke vekk på samme måte som normalt fettvev. Sykdommen rammer først og fremst kvinner, og den trigges av blant annet hormonforandringer som pubertet, bruk av hormonell prevensjon, graviditet og overgangsalder. Det som er uvanlig med denne sykdommen er at midjen som oftest er slank, og ikke passer til resten av kroppen. Lipødemfettet legger seg som oftest på nedre del av kroppen fra midjen og ned, men i noen tilfeller kan også armene være berørte. Du kan lese mer om lipødem her

Du må gjøre noe med vekta di 

For min del startet nok lipødemet allerede i puberteten, uten at jeg var klar over det. Jeg husker meg selv som en stor jente, med unormalt store bein og armer sammenlignet med jentene i klassen. Til tross for en normal aktivt hverdag og et vanlig sundt kosthold, ble jeg bare større og større, og jeg fikk stadig høre at jeg måtte gjøre noe med vekta mi. 

Gravidkiloene som aldri ville slippe taket

Det som virkelig har trigget lipødemet for min del er mine to graviditeter. I forkant av begge graviditetene klarte jeg å gå ned henholdsvis 40kg og 30kg, men så la jeg på meg alle kiloene og enda litt til mens jeg gikk gravid. Og det har ikke vært sånn at gravidkiloene gradvis forsvant etter fødsel og babytida, slik både lege og jordmor sa. Etter den første graviditeten satt kiloene som støpt, og jeg måtte virkelig stå på for å klare å gå ned i vekt igjen. Jeg klarte det til slutt, men de siste 10kg klarte jeg aldri å bli kvitt. Fire år etter min første graviditet ble jeg i 2020 gravid igjen. Til tross for at jeg var forsiktig med maten og holdt meg aktiv, så raste kiloene på igjen, og jeg endte igjen opp med å legge på meg alle kiloene jeg hadde blitt kvitt.. 

Hele min historie kan du lese mer om her

Tipset som forklarte alt 

Jeg har jo alltid tenkt at jeg bare er stor, og akseptert at sånn er jeg.. Og at bena føles store og tunge har jeg tenkte at er helt normalt, siden jeg bærer rundt på så mange ekstra kilo. For jeg nekter ikke for at jeg nok har en del ekstra kilo som ikke er lipødemfett også.. Men så en dag, mens jeg gikk gravid med sistemann, spør en fysioterapeut meg om jeg har lipødem. Jeg visste jo ikke hva det var på det tidspunktet, men etter å ha lest mer informasjon om det når jeg kom hjem var jeg ikke i tvil. Jeg måtte jo ha lipødem! Sommeren 2021 fikk jeg mistanken bekreftet hos en privat klinikk, av en kirurg som har operert mange pasienter med lipødem, og han var ikke i tvil etter å ha sett beina mine. 

Lite hjelp å få

Bildene over viser bena mine i november 2021, 8 mnd. etter min siste graviditet. Som så mange andre har jeg ikke økonomi til å betale for de nødvendige operasjonene, slik at jeg kan bli kvitt lipødemfettet som ikke går vekk ved normal slanking. Det er dessverre lite hjelp og oppfølging å få fra helsevesenet, og jeg har selv måtte oppsøke fysioterapeut for å få hjelp med kompresjonstøy og pulsator. Heldigvis bor jeg i riktig helseregion, og jeg får derfor dekt utgiftene for både kompresjonstøy og pulsator. Bortsett fra dette står jeg på egne ben, og jeg har selv lest meg opp på hvilke endringer jeg kan gjøre med livsstilen min for å gjøre hverdagen med lipødem bedre.  

Ketogen livsstil og veien videre 

Valget mitt havnet på å teste ut en ketogen livsstil, som kort fortalt går ut på å få kroppen i ketose slik at kroppen bruker fett som energikilde istedenfor glukose. Du kan lese mer om en ketogen livsstil her, og hvilke fordeler det har for oss med lipødem. 

Jeg startet min livsstilsendring den 13. oktober 2021, og enn så lenge er jeg veldig fornøyd med hvordan det går. Jeg er veldig spent på fortsettelsen, og jeg håper dere har lyst til å følge meg videre på reisen ved å følge med her på bloggen! 

Syns du det er vanskelig å fortelle andre om sykdommen, eller ønsker du bare spre informasjon til andre du kjenner? Da må du veldig gjerne dele dette blogginnlegget hvis du vil det!  

– Tusen takk for at du tok deg tid til å lese! 

Facebook
Email

Lyst til å lese mer?

fastelavnsboller, fastelavn, boller, keto, lavkarbo, oppskrift, bake, mat

Fastelavnsboller (Keto, Lavkarbo)

Februar er her og med det er det også tid for Fastelavn! Mange forbinder fastelavn med deilige fastelavnsboller med pisket krem og